۲۷ مرداد ۱۳۹۲، ۹:۰۵

بهشت باستان شناسی ایران کمترین آثار ثبتی دارای حریم را دارد

بهشت باستان شناسی ایران کمترین آثار ثبتی دارای حریم را دارد

استان خوزستان که به آن بهشت باستان شناسی کشور می گویند دارای 860 اثر ثبت شده ملی است که از این تعداد تنها 33 اثر ملی آن دارای حریم مصوب هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، 830 اثر تاریخی در استان خوزستان به ثبت ملی رسیده است که در میان استانهای دارای آثار تاریخی رتبه دوازدهم را داراست اما این استان همچنین دارای 33 اثر ملی دارای حریم است که از نظر تعداد آثار دارای حریم رتبه نوزدهم را در میان 31 استان کشور دارد.

بهشت باستان شناسی کشور دارای 63 آرامگاه است که از این تعداد سه آرامگاه و از  193 خانه تنها 6 خانه آن دارای حریم هستند. همچنین بسیاری از خانه های تاریخی این استان مانند خانه مهدیان، سرای عجم، منشی زاده، خانه کشاورزی و ... از جمله خانه های ارزشمند شهر اهواز هستند که تا کنون هیچ یک از آنها تعیین حریم نشده است به همین علت است که یا مالکان این خانه ها اقدام به خروج خانه ها از فهرست میراث ملی می کنند و یا در نزدیک ترین نقطه به آنها ساخت و سازها انجام می دهند و هیچ یک از کارشناسان سازمان میراث فرهنگی نیز نمی توانند به آنها ایراد بگیرند چرا که حریم مصوب برایشان مشخص نشده است.

اما مسجد رنگونی های آبادان نیز که نمونه شاخصی از آثار تاریخی شهر آبادان است به همراه چهار کوشک مانند کوشک حمیدیه، و نورآباد هنوز حریم مصوبی برایشان تعیین نشده است. به همین علت بیشترین خطرها متوجه این بناهای ارزشمند و تاریخی است با این حال آثار دیگری مانند "تل برمی" و یا حتی تپه آکرپل که به ترتیب دارای قدمت پیش از تاریخ و دوره هخامنشی هستند و در سالهای 47 و 80 در فهرست میراث ملی ثبت شده اند هنوز حریم ندارند.

این درحالی است که معاونت میراث فرهنگی کشور قصد دارد تا شهر شوش را در فهرست میراث جهانی به ثبت برساند.

با این حال اداره ثبت حرائم در سازمان میراث فرهنگی استان خوزستان تا کنون با در اختیار داشتن پرونده ثبتی 17 دخمه، هشت گورستان تاریخی و 240 تپه باستانی هنوز برای هیچ یک از آنها حریمی را مشخص نکرده است تا از ساخت و سازهای غیر قانونی در اطراف آن جلوگیری کند. در این میان تنها نقش برجسته "کول فرح" ایذه از میان ده نقش برجسته این استان دارای حریم است که آن هم در سال 78 ثبت ملی شده بود.

همچنین بهشت باستان شناسی کشور از میان 61 محوطه تاریخی توانسته برای چهار محوطه حریم مشخصی را معین کند و برای 25 قلعه تاریخی نیز تنها پرونده حریم یک قلعه را به ثبت برساند.

با این حال هیچ یک از غارهای ثبتی این استان، روستاهای با ارزش و و شهرهای قدیمی آن مانند شهر قدیمی "دستوا" و یا آتشکده های آن مانند آتشکده مسجد سلیمان و یا چهارطاقی سیم بند و بازارهای بهبهان و مسجد سلیمان آن نیز هیچ محدوده تعیین شده ای را ندارند.

کد خبر 2116237

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha